Mağdurun banka hesabına girerek cep bank yoluyla nakit avans çekmek ve internet bankacılığı yoluyla para transfer etmekten, “bilişim suretiyle hırsızlık” suçunu oluşturur.

Bilişim Suretiyle Hırsızlık

Mağdurun banka hesabına girerek cep bank yoluyla nakit avans çekmek ve internet bankacılığı yoluyla para transfer etmekten, “bilişim suretiyle hırsızlık” suçunu oluşturur.

  • ÖZET:
  • Mağdurun banka hesabına girerek cep bank yoluyla nakit avans çekmek ve internet bankacılığı yoluyla para transfer etmekten ibaret eylemin, suç tarihi itibariyle 5237 sayılı TCK.nun 142/2-e maddesinde öngörülen “bilişim suretiyle hırsızlık” suçunu oluşturduğu…

Yargıtay 8. Ceza Dairesi         

2014/31605 E.  ,  2015/1006 K.

“İçtihat Metni”

MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
SUÇ : Bilişim suçu
HÜKÜM : Hükümlülük

Gereği görüşülüp düşünüldü:

1- Ayrıntıları Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun 17.11.2009 gün ve 193/268 sayılı kararında açıklandığı üzere; mağdurun banka hesabına girerek cep bank yoluyla nakit avans çekmek ve internet bankacılığı yoluyla para transfer etmekten ibaret eylemin, suç tarihi itibariyle 5237 sayılı TCK.nun 142/2-e maddesinde öngörülen “bilişim suretiyle hırsızlık” suçunu oluşturduğu gözetilmeden yazılı şekilde hüküm kurulması ve uygulamaya göre TCK.nun 244/4. maddesi gereğince hapis cezası yanında adli para cezasına da hükmedilmemesi gerektiğinin dikkate alınmaması aleyhe temyiz olmadığından bozma nedeni yapılmamıştır.

Sanık… hakkında yapılan yargılamaya, dosya içeriğine, toplanıp karar yerinde gösterilen ve değerlendirilen delillere, oluşa ve mahkemenin soruşturma sonucunda oluşan inanç ve takdirine, suçun oluşumuna ve niteliğine uygun kabul ve uygulamasına, hukuka uygun, yasal ve yeterli olarak açıklanan gerekçeye göre sanığın, sübuta ve lehe hükümlerin uygulanması gerektiğine yönelik temyiz itirazı yerinde görülmediğinden reddiyle hükmün oybirliğiyle (ONANMASINA),
2- Sanık… müdafii ile sanık …’in temyizlerine gelince:
a-) Oluşa, aşamalarda değişmeyen savunmalarına ve tüm dosya kapsamına göre, sanıkların diğer sanıklarla fikir ve eylem birliği içerisinde hareket ettiklerine ve atılı suçu işlediklerine dair mahkumiyetlerine yeterli her türlü şüpheden uzak, kesin ve inandırıcı delil bulunmadığı gözetilmeden beraatleri yerine yazılı gerekçeyle mahkumiyetlerine karar verilmesi,
b-) Kabul ve uygulamaya göre; TCK.nun 244/4. maddesi gereğince hapis cezası yanında adli para cezasına da hükmedilmesi gerektiğinin dikkate alınmaması,
Yasaya aykırı, sanık … müdafii ile sanık …’in temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan hükmün bu sebepten dolayı 5320 sayılı Yasanın 8/1. maddesi uyarınca uygulanması gereken 1412 sayılı CMUK.nun 321. ve 326. maddeleri gereğince (BOZULMASINA), 14.01.2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.

Editör http://sanalhukuk.org

Güncel ve Güvenilir Hukuki Bilgi

Daha Fazla

+ There are no comments

Add yours