Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi yeni bir dava işleme stratejisi başlatıyor.

AİHM Başkanı Robert Spano, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’ndeki konuşmasında: “Paradigma değişikliği zorunludur: ‘Önceliklilik’ politikamıza ağırlık vereceğiz. Etkisi fazla olan vakaların tespitine odaklanacağız. Artık işlenen dosya sayısı değil, önemli dosya işlemi ölçüt olacak”. diyerek etkisi fazla olacak davaların öncelikle görüleceğini belirtmiştir.

İşlem sürelerini hızlandırmak ve en önemli, en ciddi ve en acil vakaları ortadan kaldırmak için bir önceliklendirme politikası izlendiğini belirten mahkeme, acil başvurulardan açıkça kabul edilemez olanlara kadar değişen yedi kategori belirlemiştir.
  Artık “etki” davaları olarak anılan bu davalar, Mahkemenin yeni stratejisinin merkezinde yer aldığı belirtilmektedir.

Başkan Robert Spano, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi huzurunda şunları söyledi: “2021'in başında bir paradigma değişikliğine ihtiyaç var. Mahkeme, önceliklendirme politikasını güçlendirmeye giderek daha fazla odaklanacak, daha çok başvuru sahipleri ve Üye Devletler için etki ve ilgili vakaların hızlı bir şekilde tanımlanmasına odaklanacaktır. Mahkemenin başarısı artık öncelikli olarak belirli bir dönemde ele alınan toplam dava sayısı ile ölçülecek değil, bunun yerine öncelikli politikamız uyarınca en önemli davaları ele alma şekli ile ölçülecektir.
Bu "etki" vakaları, önceden tanımlanmış belirli kriterler temelinde tanımlanacaktır. Diğer tüm davaların (ne öncelikli ne de “etki” davaları olmayan) işleme konulması, gelecekte yedi yargıçlı Daireler yerine üç yargıçlı Komiteler tarafından ele alınacaktır.


AİHM'nin web sitesinde bu yeni stratejinin ayrıntılarına aşagıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Editör http://sanalhukuk.org

Güncel ve Güvenilir Hukuki Bilgi

Daha Fazla

+ There are no comments

Add yours