
Avukatların tanığa doğrudan soru sorma hakkı HMK 152. maddesinde CMK 201. Maddede düzenlenmiştir.
- Cumhuriyet savcısı, müdafi veya vekil sıfatıyla duruşmaya katılan avukat; sanığa, katılana, tanıklara, bilirkişilere ve duruşmaya çağrılmış diğer kişilere, duruşma disiplinine uygun olarak doğrudan soru yöneltebilirler. Sanık ve katılan da mahkeme başkanı veya hâkim aracılığı ile soru yöneltebilir… (CMK Madde 201/1).
- Yargıtay 10. Ceza Dairesi
- 2015/4442 E. , 2015/33433 K.
- HMK 152. maddesinde:
- “Duruşmaya katılan taraf vekilleri; tanıklara, bilirkişilere ve duruşmaya çağrılan diğer kişilere, duruşma disiplinine uygun olarak doğrudan soru yöneltebilirler.” demektedir.
- “Yöneltilen soruya itiraz edildiğinde, sorunun yöneltilmesinin gerekip gerekmediğine hâkim karar verir.” Yani hakim, duruşma disiplinine aykırı, dava ile ilgisiz olmadığı sürece avukatın soru sormasına keyfi şekilde müdahale edemez.
- Maalesef uygulamada hakimlerin pek çoğu, avukatın tanığa soru sormasının önüne geçmektedir. Öyle ki duruşmaların pek çoğunda avukatlar yasada açıkça yer alan bu hakkı kullanabilmek için direnmek ve tartışmak zorunda kalmaktadır.
- Kira Fark Alacağına İlişkin Alacak Davası; Tarafların Özgür İradeleri ile Kararlaştırdıkları Kira Sözleşmesimdeki Artış Kartına İlişkin Hükümlerin Uygulanması Gerektiği…
- AİHM temyiz mahkemesi olmayıp kural olarak delil değerlendirmesi yapamaz. Ancak “keyfilik” ve “açık hata” AİHM’in temyiz mahkemesi olmama kuralının istisnalarıdır.
- AİHM, Yalçınkaya Kararını Açıkladı.
- Mahpusların haberleşme hürriyeti
- AİHM; tutuklunun mektuplarının taranarak UYAP’a kaydedilmesi Özel ve Aile Hayatı’nın ihlalidir.