Başvuru süresinin yürürlüğe girmesinden önce (1 Şubat 2022) kesinleşen yargılamalar bakımından başvuru süresi yine 6 ay olarak uygulanacak.
6 aylık süre konusunda , esas alınacak zaman NİHAİ KARAR (AYM kararı) tarihidir. Bu itibarla, 31 Ocak veya daha öncesinde verilen AYM kararı 1 Şubat ve sonrasında tebliğ edilmiş olsa bile başvuru süresi, 6 aydır.
Bu anlamda, 4 aylık süre kuralını getiren 15 Nolu Protokol’ün 8/3 maddesinde bu kuralın nihai kararın 31 Ocak veya öncesinde alındığı olaylar bakımından geçerli olmayacağı belirtilmektedir.

Sözleşmenin 15 No.lu Protokolü, tüm Taraf Devletlerin imzaladığı ve onayladığı için 1 Ağustos 2021 tarihinde yürürlüğe girdi.

Sözleşmeyi tadil eden bu Protokol, yetki ikamesi ilkesine ve takdir yetkisi doktrinine bir atıfta bulunmaktadır. Ayrıca, nihai bir yerel karar sonrasında Mahkemeye başvuru yapılmasına ilişkin süre altı aydan dört aya düşecek.
Protokol’le getirilen en önemli değişikliklerden birisi de AİHM’e başvuru yapılması gereken sürenin 6 aydan 4 aya düşürülmesi.
Protokol’ün aksine olarak başvuru süresini azaltan kural, Protokol’den altı ay sonra (1 Şubat 2022’de) yürürlüğe girecek.
Ayrıca, başvuru süresinin yürürlüğe girmesinden önce kesinleşen yargılamalar bakımından başvuru süresi yine 6 ay olarak uygulanacak.
1 Şubat’tan önce verilen AYM kararları için başvuru süresi 6 aydır ve kararın 1 Şubat’tan sonra tebliğ edilmiş olması bunu değiştirmez.
Ancak, başvuruların mümkün olduğunca erken yapılması daha iyi olacaktır.
Haberin Detayları İçin Tıklayınız
- Kira Fark Alacağına İlişkin Alacak Davası; Tarafların Özgür İradeleri ile Kararlaştırdıkları Kira Sözleşmesimdeki Artış Kartına İlişkin Hükümlerin Uygulanması Gerektiği…
- AİHM temyiz mahkemesi olmayıp kural olarak delil değerlendirmesi yapamaz. Ancak “keyfilik” ve “açık hata” AİHM’in temyiz mahkemesi olmama kuralının istisnalarıdır.
- AİHM, Yalçınkaya Kararını Açıkladı.
- Mahpusların haberleşme hürriyeti
- AİHM; tutuklunun mektuplarının taranarak UYAP’a kaydedilmesi Özel ve Aile Hayatı’nın ihlalidir.