İdari İşlemin İptali Dava Dilekçesi Örneği

İdari İşlemin İptali Dava  Dilekçesi Örneği

…… İDARE MAHMEMESİ BAŞKANLIĞI’NA

 

YÜRÜTMEYİ DURDURMA TALEPLİDİR

 

DAVACI                       : 

 

VEKİLİ:

 

DAVALI                       : …… Valiliği( …… İl Sağlık Müdürlüğü)

 

DAVANIN KONUSU      : İptal Davası

 

İPTALİ İSTENİLEN

İDARİ İŞLEM               : …… İl Sağlık Müdürlüğü’nce …….. tarihinde tebliğ edilen …… sayılı işlemin iptali ve yürütülmesinin durdurulması taleplidir.

 

TEBLİĞ TARİHİ           : 25.7.2021

 

DAVANIN İZAHI           :

Müvekkilimiz olan davacıya 25 Temmuz ……. tarihinde …….. il Sağlık Müdürlüğü tarafından tebliğ edilen ……… sayılı yazıda kendisinin aynı zamanda sahibi olduğu İşitme cihazı satıcı sorumlu müdürlüğü şartlarını yapılan inceleme neticesinde taşımadığı gerekçesiyle kendisinin 30 iş günü içerisinde sorumlu müdür ataması yapmasını yapmadığı takdirde merkez ruhsatının iptal edileceği ihtaren bildirilmiştir. Söz konusu idari işlem hukuka aykırıdır. Şöyle ki:

1. Evvel emirde ifade edilmesi gereken temel husus, müvekkilimize yükümlülük getiren bir idari tasarrufun gerekçesinin açık ve net bir şekilde ortaya konulmamış olması idair işlemi sebep unsurundan mahrum bırakmaktadır. Söz konusu idari işlemde, müvekkilin hangi nedenlerden dolayı sorumlu müdür sıfatı taşımadığı, var olan sertifikasının iptaline yol açan nedenlerin neler olduğu, hangi nedenlerden dolayı sertifika alma şartlarının mevcut olmadığı açık ve şüpheye yer bırakmayacak bir şekilde ifade edilmemiştir. Oysa ki idare hukuku teorisi anlamında hukukla bağlı olan idarenin vazgeçilmez unsuru işlemlerin gerekçeli olmasıdır. nitekim bu ilke Avrupa Birliği Bakanlar Komitesi’nin 1977 tarihli kararında uyulması zorunlu olan beş idare hukuku ilkesinden birisi olarak sayılmıştır.

2. Şu anda yürürlükte bulunmayan fakat müvekkilin sertifikayı aldığı dönemde(6 …….) yürürlükte bulunan 10 …….. tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan ……Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’in geçici 3. Maddesinde sorumlu müdür sertifikası alabilmek için gerekli olan şartlar düzenlenmiştir. Buna göre “…. tarihi itibariyle işitme cihazı satış ve uygulaması yapan işyerlerinde son 4 yıldır çalıştığını Sosyal Güvenlik Ödeme Belgesi veya Vergi Dairesi kayıtları ile belgeleyenlere, iki ay içerisinde diploma ve belgeleri ile birlikte, Bakanlığa müracaat etmeleri ve Bakanlığın koordinatörlüğünde üniversitelerin ilgili bölümlerinin düzenleyeceği bu Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek-7’deki eğitim programına katılımları sonucunda yapılacak teorik ve pratik uygulama sınavlarından ayrı ayrı en az 70’er puan almaları halinde, bir defaya mahsus olmak üzere sorumlu müdür sertifikası verilir. Bu sertifikaya sahip kişiler bu Yönetmelik kapsamında açılacak işitme cihazı satış ve uygulama merkezlerinde, sorumlu müdürlük yapabilirler” hükmü yer almaktadır. Yönetmelikteki bu hükümlere istinaden müvekkil, Sağlık Bakanlığı ile ……… arasında yapılan protokol kapsamındaki eğitim programlarına katılımı uygun görülmüş ve yapılan sınavlarda başarı göstererek Ek’te belirtildiği üzere “……….Sorumlu Müdür Sertifikası” almaya hak kazanmıştır. Bu sertifikaya dayanılarak da ……. tarihinde …… İl Sağlık Müdürlüğü’nce sertifika düzenlenmiştir.

3. Söz konusu sertifikanın geçerliliği daha sonra Sağlık Bakanlığı Denetçisi ………tarafından sorgulanmış ve sorgulama neticesinde müvekkilden alınan savunmanın kabinde sertifikasının iptal edilmesi mütalaa olunmuştur.

            Bu denetimin usuli şartlara uyulmadan yapıldığı açıktır. Nitekim ………. Hakkında Yönetmelik(24……. .in 17. Maddesine göre “(1) Merkez, düzenli olarak veya ihbar ve şikâyet üzerine, Müdürlük veya Bakanlık tarafından denetlenir. (2) Müdürlük tarafından yılda iki defa olağan denetim yapılır. Ancak, ihbar, şikâyet veya gerektiğinde olağanüstü denetimler yapılabilir. Denetleme sonuçları, Ek-8’deki denetleme formuna işaretlenir ve iki nüsha halinde düzenlenerek denetimi gerçekleştiren yetkililer ile sorumlu müdür tarafından imzalanır ve bir nüshası, merkezin teftiş ve denetim defterine yapıştırılır. (3) Denetleme formunda yer almayan ve fakat tespit edilen eksiklik veya bu Yönetmeliğe aykırılık, denetleme formunun altına yazılır ve bunun için merkez sahibine ve sorumlu müdürüne makul bir süre verilir. Bu süre Ek-8’de yer alan en kısa süreden az, en uzun süreden fazla olamaz. (4) Denetimlerde tespit edilen eksiklikler veya aykırılıkların giderilmesi için, Ek-8’deki denetleme formunda bu eksikliğin veya aykırılığın sütununda belirlenen süreler verilir. Bu süre içerisinde, tespit edilen eksikliği veya aykırılığı gidermediği anlaşılan merkezin faaliyeti, bu formda belirtilen süre boyunca durdurulur” denilmesine rağmen denetçi tarafından müvekkile yönelik olarak bu zorunlu adımlardan hiçbirinin atılmadığı dosya içeriğinden anlaşılmaktadır.

4. Müvekkilin sertifikasının iptal edilmesi davadaki temel uyuşmazlık konusudur. Buna gerekçe olarak talep ettiğimiz ve bize sunulan ifade tutanaklarından anlaşıldığı kadarıyla sertifika alma koşullarını sağlamamış olmamızdır. Bu durum tam anlamıyla bir ön kabuldür. Burada rasyonel bir idarenin atması gereken temel adım, sertifikayı müvekkilimin almaya hak kazandığı, aynı zamanda bir kamu kurumu olan ……..

’nden ve Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan gerekli evrakların tam olup olmadığını resmi kanallardan sorgulamak olmalıydı. Ki bu sorgulama yapılmış olsa idi müvekkilimin davaya konu olan evraklarının eksik olduğu veya ibraz edip etmediği ortaya çıkacaktı. Müvekkil, bütün evraklarının idarenin talep ettiği bir şekilde teslim edildiğini ispat etmesine rağmen eksik evrak teslim etmiş gibi işlem görmüştür. Her şeyden de önemlisi, müvekkilin eksik evrak ibra ettiğini kabul etsek bile idarenin düştüğü, müvekkilin de kastının olmadığı bir husustan dolayı, ruhsatın iptali cihetine gitmek hakkaniyetsizlik olacaktır. Zira kazanılmış hak teorisine göre ilgilinin yani muhatabın hilesi veya kastı yoksa, idarenin yaptığı hata birey aleyhine yorumlanamaz(Yücel Oğurlu, Kazanılmış Haklar ve Haklı Beklenti Sorunu). Hukukun genel mantığı içerisinde kasıt varlığı iddia ediliyor ise varlığının son derece güçlü verilerle ispat edilmiş olması temel zorunluluktur.

5. söz konusu işlemle ilgili olarak işlemin yürütülmesinin durdurulması gerektiği düşüncesindeyiz. Çünkü yukarıda arz ettiğimiz gerekçelerden dolayı işlem hukukun temel kaidelerini çiğnemiştir, bu nedenle açıkça hukuka aykırıdır. Ayrıca müvekkilin aypılan bu işlemden dolayı ticari hayatı önemli oranda sekteye uğramıştır. Müvekkilin bağımsız olarak mesleğinin başında olamaması yeni bir sorumlu müdür ataması, ticari açıdan teflisi güç ve imkansız zararlar doğuracak niteliktedir. Bu nedenle davacının ayakta kalabilmesi için yürütmeyi durdurma kararının verilmesinin gerekli olduğu kanaatindeyiz.

 

HUKUKİ SEBEPLER     :  İdari Yargılama Usulü Kanunu, vs.

 

DELİLLER                    : Ekte sunulan evraklar

 

SONUÇ VE İSTEM        : Yukarda açıklanan nedenler  ve re’sen mahkemece tespit edilecek sair iptal nedenleri ile ……

tarihli ….. sayılı …….. hakkındaki sorumlu müdürlük belgesinin iadsi ve yeni sorumlu müdür atanması konulu işleminin İPTALİNE  karar verilmesini saygılarımla bilvekale arz ederiz. 19.3.2021

                                                                                                                                                                                                                                          Davacı Vekili

 

 

Editör http://sanalhukuk.org

Güncel ve Güvenilir Hukuki Bilgi

Daha Fazla

+ There are no comments

Add yours