Tanıklar dinlenmeden tanık sayısı sınırlandırılamaz.

3 min read

Tanıklar dinlenmeden tanık sayısı sınırlandırılamaz.

➡️ Hakem ve Tanık Ücreti Tarifesi 30.09.2022(Bugün) Tarihli Resmi Gazete'de Yayımlandı.

➡️ İşveren aleyhine dava açan işçiler tanık olarak dinlenebilir mi bu işçi-tanıkların beyanı ile karar verilebilir mi?
  • ÖZET;
  • ➡️ 1086 sayılı HUMK döneminde mahkemenin tanık sayısını belirleme hak ve yetkisi yoktur.
  • ➡️ 6100 sayılı HMK döneminde dinlenen tanıkların yeterliliğini takdir mahkemeye ait ise de, yeni düzenlemenin amacı bir kısım tanıklar dinlendikten sonra toplanan delillerin karar vermeye yeterli olması halinde yargılamanın uzamaya sebebiyet vermeden sonuçlandırılmasıdır.
  • ➡️ HMK. döneminde henüz tanıklar dinlenmeden tanık sayısında sınırlama yapılamaz. Bu nedenle mahkemece tanıklar dinlenmeden tanık sayısında sınırlama yaparak karar verilmesi hatalı olup, bozmayı gerektirmiştir.

Karar İçeriği

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi

2012/28422 E.  ,  2014/27484 K.


“İçtihat Metni”

MAHKEMESİ : MANAVGAT İŞ MAHKEMESİ
TARİHİ : 05/04/2012
NUMARASI : 2011/106-2012/157

DAVA :Davacı, kıdem tazminatı, yıllık izin ücreti ile fazla mesai ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde taraflar avukatlarınca temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

Y A R G I T A Y K A R A R I

A) Davacı İsteminin Özeti:
Davacı vekili; müvekkilinin günde 2 saat fazla mesai yaptığını, defaten istemesine rağmen karşılığının ödenmediğini, bu nedenle Manavgat 2. Noterliği vasıtasıyla iş akdini haklı olarak feshettiğini, 25 günlük yıllık izin alacağı bulunduğunu iddia ederek, kıdem tazminatı, yıllık izin ücreti ve fazla çalışma ücreti alacağının davalıdan tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
B) Davalı Cevabının Özeti:
Davalı vekili; davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece davanın kısmen kabulü ile yıllık izin ücreti ve fazla çalışma alacağının tahsiline, kıdem tazminatı talebinin reddine hükmedilmiştir.
D) Temyiz:
Kararı taraflar avukatları temyiz etmiştir.
E) Gerekçe:
Mahkemece 04/07/2011 tarihli oturumda davalı tanıkları açısından iki tanığın dinlenilmesine karar verilmiş ve bir sonraki oturumda da aynı ara karar sürdürülüp iki davalı tanığı dinlenerek sonuca gidilmiş ise de, mahkemenin bu işlemi hukuki dinlenilme hakkının ihlali niteliğindedir.
1086 sayılı HUMK döneminde mahkemenin tanık sayısını belirleme hak ve yetkisi yoktur. 6100 sayılı HMK döneminde dinlenen tanıkların yeterliliğini takdir mahkemeye ait ise de, yeni düzenlemenin amacı bir kısım tanıklar dinlendikten sonra toplanan delillerin karar vermeye yeterli olması halinde yargılamanın uzamaya sebebiyet vermeden sonuçlandırılmasıdır.
HMK. döneminde henüz tanıklar dinlenmeden tanık sayısında sınırlama yapılamaz. Bu nedenle mahkemece tanıklar dinlenmeden tanık sayısında sınırlama yaparak karar verilmesi hatalı olup, bozmayı gerektirmiştir.
F) Sonuç:Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, bozma sebebine göre tarafların sair temyiz itirazlarının incelenmesine yer olmadığına, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgilisine iadesine, 22/09/2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.

Editör http://sanalhukuk.org

Güncel ve Güvenilir Hukuki Bilgi

Daha Fazla

+ There are no comments

Add yours