Ecrimisil Dava Dilekçesi Örneği

✏️ Ecrimisil Nedir?

✏️ Ecrimisil Davalarında Yetkili Mahkeme Neresidir?

✏️ Ecrimisil Davalarında Görevli Mahkeme Neresidir?

            ……………… NÖBETÇİ ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ HAKİMLİĞİNE


Davacı               :
………………..
T.C. Kimlik No:………….

   Adr: …………………

                 

Vekili                 : Av. …………

 

Davalı                 : ……………. – T.C. Kimlik No:…………..

 Adr: …………..

 

Dava Konusu      : 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu Md. 107 uyarınca, toplanacak delillere göre; müvekkilin talep edebileceği payıyla oranlanmış aylık ecrimisil tutarı belirlenerek (fazlaya ilişkin haklarımız saklı kalmak kaydıyla) belirlenecek bu miktarın, murisin ölüm tarihi olan ………………. tarihinden itibaren ay ay tahakkuk tarihlerinden itibaren işleyecek yasal faizi, yargılama giderleri ve avukatlık ücreti ile birlikte davalıdan tahsiline karar verilmesi istemidir.

 

Harca Esas Değer: 100,00-TL Ecrimisil bedeli

 

AÇIKLAMALAR   :

1- Ecrimisil istemimize konu taşınmaz ………………….” adresinde bulunmaktadır. Taşınmaz, geçmişte muris …………ya ait olup; ………….. tarihinde murisin ölümü ile mirasçıları ……….. ve ………. ya intikal etmiştir. Söz konusu taşınmaza ait tapu senedi dilekçemiz ekinde Sayın Mahkemenize sunulmuştur(EK-1) (Tapu kayıtları).

2- Dava konusu taşınmaz, davalı ile müvekkilin elbirliği mülkiyetidir. Ekte sunacağımız mirasçılık belgesiyle de sabit olduğu üzere; müvekkil taşınmaz üzerinde  ¾ yani  yüzde yetmiş beş( % 75) paya sahiptir(EK-2). Taşınmazla ilgili tarafımızca …………… Sulh Hukuk Mah. 2022/……….. Es. sayılı dosyası ile izale-i şüyu davası açılmış olup; derdesttir. Davalı, muris ………….. nın ölüm tarihi olan ………… tarihinden bu yana dava konusu taşınmazın tamamını haksız olarak kullanmakta, müvekkilin defalarca sözlü taleplerine rağmen kullanmasına müsaade etmemektedir. ………. Noterliği’ nin ………… yevmiye numaralı ve …………… tarihli ihtarnamesi ile davacı müvekkil, hakkına tekabül eden alacağı(kira bedelini) davalıdan talep etse de davalı tarafından davacı müvekkile herhangi bir ödeme yapılmamıştır. Davalının taşınmaza fuzuli şagil olarak müdahalesi halen devam etmektedir(Davalıya gönderilen …………. tarihli ihtarname EK-3)

3- TMK 995. Madde ; İyiniyetli olmayan zilyet, geri vermekle yükümlü olduğu şeyi haksız alıkoymuş olması yüzünden hak sahibine verdiği zararlar ve elde ettiği veya elde etmeyi ihmal eylediği ürünler karşılığında tazminat ödemek zorundadır.” hükmüne amirdir. 2 numaralı açıklamamızda da ayrıntılı olarak belirttiğimiz üzere davalı taraf fuzuli şagil olarak taşınmazdan faydalanmaktadır. Müvekkil harici olarak yaptığı araştırmalarda, taşınmazın halen murisin adına kayıtlı olan elektrik faturalarının davalının bir diğer ikamet yeri olan İzmir’den posta çeki hesabı yoluyla ödenmekte olduğu bilgisine ulaşmıştır. Sayın Mahkeme tarafından da takdir edileceği üzere hiç kimse kullanmadığı taşınmazın elektrik, su ve doğalgaz faturalarını ödemek istemez, bu durum hayatın olağan akışına aykırıdır. Dava konusu taşınmazın elektrik, su ve doğalgaz faturalarının kim tarafından ve ne şekilde ödendiğinin tespiti için ……….. ya(abonelikler halen muris …………-TC:…………. adınadır) müzekkere yazılmasını talep ediyoruz. Müvekkil, taşınmazın bulunduğu sitedeki sakinlerle yapmış olduğu konuşmalarla davalının zaman zaman taşınmaza gelip giderek kaldığını gördükleri bilgisine ulaşmıştır. Davalının taşınmazı fiili olarak kullandığı, gelip gittiği hususuna ilişkin; site sakinlerinden bildireceğimiz tanıklarla bu husus ispatlanacaktır. Yine Sayın Mahkeme tarafından taşınmazın bulunduğu sitedeki site yöneticiliğine müzekkere yazılarak taşınmaza ait site aidatlarının kim tarafından ve ne şekilde ödendiğine dair tüm belgelerin celbedilmesini talep ediyoruz.(Tanık anlatımları, Yazılacak müzekkereler).

Davacı müvekkil payına düşen miktarı davalıdan ecrimisil bedeli olarak istediği halde; davalı bu miktarı ödemeyerek TMK 995. maddeyi açıkça ihlal etmiştir. Yerleşik Yargıtay içtihatları da bu doğrultudadır.

4- Kural olarak; gerek paylı mülkiyette gerekse el birliği mülkiyetinde taşınmazdan yararlanamayan paydaş/ortak, bu taşınmazdan yararlanmasına engel olan öteki paydaş/ortaklardan her zaman payı oranında ecrimisil isteyebilir fakat bir mirasçının diğer mirasçı veya mirasçılardan ecrimisil isteyebilmesinin öncelikli koşulu, intifadan men bildirimini yapmış olmasıdır. İntifadan men koşulunun gerçekleşmemiş olması halinde, bazı istisnalar dışında, ecrimisil talebinde bulunma olanağı yoktur.

Peki intifadan men ne demektir? Davacı mirasçının, davaya konu menkul ya da gayrimenkulden yararlanmak isteğinin hakkından fazlasını kullanan diğer davalı mirasçı(lar)ya bildirilmesidir. Daha açık anlatımla; işgali gerçekleştiren kişiye karşı, hakkı ihlal edilen tarafından yapılmış bir ihtar bir uyarı mahiyetindedir. Bu ayrıklık teşkil eden bir takım durumların neler olduğuna ise, Yargıtay 1. Hukuk Dairesi’nin 2014/7383 E, 2014/10676 K. sayılı kararından alıntı yaparak değinmek isteriz:

“… Kural olarak, men edilmedikçe paydaşlar birbirlerinden ecrimisil isteyemezler. İntifadan men koşulunun gerçekleşmesi de, ecrimisil istenen süreden önce davacı paydaşın davaya konu taşınmazdan ya da gelirinden yararlanmak isteğinin davalı paydaşa bildirilmiş olmasına bağlıdır. Ancak, bu kuralın yerleşik yargısal uygulamalarla ortaya çıkmış bir takım istisnaları vardır. Bunlar; davaya konu taşınmazın kamu malı olması, ecrimisil istenen taşınmazın (bağ, bahçe gibi) doğal ürün veren ya da (işyeri, konut gibi) kiraya verilerek hukuksal semere elde edilen yerlerden olması, paylı taşınmazı işgal eden paydaşın bu yerin tamamında hak iddiası ve diğerlerinin paydaşlığını inkar etmesi, paydaşlar arasında yapılan kullanım anlaşması sonucu her paydaşın yararlanacağı ortak taşınmaz veya bölümlerinin belirli bulunması, davacı tarafından diğer paydaşlar aleyhine daha önce bu taşınmaza ilişkin, elatmanın önlenmesi, ortaklığın giderilmesi, ecrimisil ve benzeri davalar açılması veya icra takibi yapılmış olması halleridir. Bundan ayrı, taşınmazın getirdiği ürün itibariyle de, kendiliğinden oluşan ürünler; biçilen ot, toplanan fındık, çay yahut muris tarafından kurulan işletmenin yahut, başlı başına gelir getiren işletmelerin işgali halinde intifadan men koşulunun yerine getirilmesine gerek bulunmamaktadır. Yine paydaşlar arasında yapılan kullanım anlaşması sonucu her paydaşın yararlanacağı ortak taşınmaz veya bölümlerinin belli bulunması durumunda, davacı paydaş tarafından davalı paydaş aleyhine bu taşınmaza ilişkin elatmanın önlenmesi, ortaklığın giderilmesi, ecrimisil ve benzeri dava açılması hallerinde yine intifadan men koşulu aranmaz…”

Yukarıdaki Yargıtay 1. Hukuk Dairesi’nin 2014/7383 E, 2014/10676 K. sayılı kararı, davacı müvekkilin %75’ ine sahip olduğu dava konusu taşınmaza ilişkin; murisin ölüm tarihi olan ………. tarihinden itibaren mi yoksa intifadan men talep ettiği ihtarname tarihi olan ………… tarihinden itibaren mi ecrimisil talep edebileceği hususunda önem arzetmektedir.

Yargıtay içtihadının içeriğiyle de sabit olduğu üzere, müvekkilin ecrimisil istediği taşınmaz, konut olup; kiraya verilerek hukuksal semere elde edilebilecek niteliktedir. Dolayısıyla dava konusu taşınmaza ilişkin intifadan men koşulu aranmayacaktır. İş bu sebeple Sayın Mahkeme tarafından yaptırılacak keşif ve bilirkişi incelemesi sonucu belirlenecek müvekkilin payıyla oranlanmış aylık ecrimisil bedelinin murisin ölüm tarihi olan ……….. tarihinden itibaren ay ay tahakkuk tarihlerinden itibaren işleyecek yasal faiziyle birlikte hüküm altına alınmasını talep etmekteyiz.

5- Yukarıda arz ve izah edilen nedenlerle davalının elbirliği ortaklığa tabii olan taşınmaza yönelik haksız tecavüzü sonucu iş bu davanın açılması zarureti doğmuştur.

 

Hukuki Sebepler  : TMK ve sair mevzuat.

 

Deliller                :

  1. Dava konusu taşınmaza ilişkin tapu kaydı(EK-1),

2- Mirasçılık belgesi(EK-2),

3- Müvekkilin davalıya gönderdiği …………… Noterliği’ nin………… yevmiye numaralı – ………. tarihli ihtarnamesi(EK-3),

4- …………-TC:…………. adına aboneliği bulunan “……………  adresindeki dairenin murisin ölüm tarihi olan ……….. tarihinden bugüne kadar fatura ödemelerinin kim tarafından ve ne şekilde yapıldığına dair tüm içerik, kayıt ve belgelerin celbi için ………, ………. ve …….’ ya yazılacak müzekereler,

5- …………….-TC:…………… adına tapuda kayıtlı “……………  adresindeki dairenin bağlı bulunduğu  ………. Sitesi yöneticiliğine taşınmaza ait site aidatlarının murisin ölüm tarihi olan ………… tarihinden bugüne kadar kim tarafından ve ne şekilde ödendiğine dair tüm belgelerin celbedilmesini için yazılacak müzekkere,

6- Tanık beyanları (Tanık listesi tarafımızca ayrıca sunulacak olup; bu hususa ilişkin haklarımızı mahfuz tuttuğumuzu belirtmek isteriz.)

7- Keşif, Bilirkişi incelemesi, İsticvap, Yargıtay içtihatları, Yemin ve her türlü yasal ve takdiri delil

 

Talep Sonucu       : Yukarıda arz ve izah edilen nedenler ve Sayın Mahkemenizce re’sen tespit edilecek hususlar doğrultusunda;

  • Haklı davamızın kabulü ile,
  • Aşağıda belirtilen ve belirtilmeyen kalemlerle ilgili FAZLAYA İLİŞKİN HER TÜRLÜ TALEP VE DAVA HAKKIMIZ SAKLI KALMAK KAYDIYLA;
  • Müvekkilin 4 te 3 oranında (% 75) sahibi olduğu gayrimenkule davalı tarafından yapılan haksız tecavüz nedeniyle; 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu Md. 107 uyarınca, toplanacak delillere göre müvekkilin talep edebileceği payıyla oranlanmış aylık ecrimisil tutarı ve aylık tutarların toplanması sonucu talep edebileceği toplam ecrimisil bedeli belirlenerek; (fazlaya ilişkin haklarımız saklı kalmak kaydıyla) belirlenecek bu miktarın (şimdilik 100-TL) murisin ölüm tarihi olan ………….. tarihinden dava tarihine kadar ve ay ay tahakkuk tarihlerinden itibaren işleyecek yasal faizi, yargılama giderleri ve avukatlık ücretiyle birlikte davalıdan tahsiline  karar verilmesini saygılarımızla vekâleten arz ve talep ederiz.23.05.2022

                                                      

                                                 Davacı Vekili

                                             Av. ………….. 

 

 

 

 

EKLER:

  1-  Dava konusu taşınmaza ilişkin tapu kaydı(EK-1),

2- Mirasçılık belgesi(EK-2),

3- Müvekkilin davalıya gönderdiği ………. 13. Noterliği’ nin ……. yevmiye numaralı – ………….. tarihli ihtarnamesi(EK-3),

4-Davalı için dilekçe fazlası

5-Vekaletname sureti

 

 

 

 

 

Editör http://sanalhukuk.org

Güncel ve Güvenilir Hukuki Bilgi

Daha Fazla

+ There are no comments

Add yours