
Tüketici ticari veya mesleki amaçlar dışında ürün veya hizmet alan kişidir. Tüketici Kanunu ile tüketicilerin hakları korunmaya çalışılmaktadır.
Tüketici satın alınan herhangi bir mal hatalı çıktığı zaman, ilk 15 gün içinde,satıcılar malın değiştirilmesini, paranın geri verilmesini, ücretsiz tamir edilmesini, ayıbın neden olduğu değer kaybının malın bedelinden indirilmesini talep edebilir. Eğer ayıp, gizli ise ve tüketici de bunu sonradan fark etmişse, o zaman 15 günlük süre, 2 yıla çıkar. Ancak, üzerinde ‘özürlü’ gibi malın ayıbını gösteren uyarı yazısı bulunan ve ayıplı olduğu bilinerek satın alınan mallar için bu durum geçerli olmaz.
Kanuni hakkı ihlal edilen tüketici hakkını satın almış olduğu mal veya hizmetin değerine göre tüketici hakem heyeti veya tüketici mahkemesinde arayabilir.
Türkiye’nin de taraf olduğu Birleşmiş Milletler Evrensel Tüketici Hakları Bildirgesine göre 9 tane temel ve evrensel tüketici hakkı mevcuttur.
Ürün etiketi
Garanti belgesi
Taksitli Satışlarda Tüketicilerin Hakları Nelerdir?
Kapıdan Pazarlamalarda Tüketicilerin Hakları Nelerdir?
- Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına ilişkin kararlara karşı yapılan itiraz üzerine itiraz mercisince, esas bakımından değerlendirme yapılması gerekir.
- İşyeri adresinde, iş saati içerisinde, şirket yetkililerinin bulunmadığı sırada, şirket çalışanı olmayan bir kişinin, gelen tebligatı şirket çalışanı olarak imza karşılığı alması normal ve mutad olmasa da yapılan tebligat usulüne uygundur.
- Yüklenicinin ayıplı imalatı iddiasına dayalı alacak davası- Site yönetimine kat malikleri kurulunca yetki verilmiş olması-Site yönetiminin dava açma ehliyetinin bulunmadığı…
- Kat Malikleri Kurulunun Tüzel Kişiliği Var mıdır?
- Binanın ortak alanlarının gördüğü zararlardan, bina yöneticisinin kat malikleri adına dava açma hakkı yoktur.
Her kat malikinin kendi hissesine düşen kısmı için ayrı dava açması gerekir.