
Tüketici ticari veya mesleki amaçlar dışında ürün veya hizmet alan kişidir. Tüketici Kanunu ile tüketicilerin hakları korunmaya çalışılmaktadır.
Tüketici satın alınan herhangi bir mal hatalı çıktığı zaman, ilk 15 gün içinde,satıcılar malın değiştirilmesini, paranın geri verilmesini, ücretsiz tamir edilmesini, ayıbın neden olduğu değer kaybının malın bedelinden indirilmesini talep edebilir. Eğer ayıp, gizli ise ve tüketici de bunu sonradan fark etmişse, o zaman 15 günlük süre, 2 yıla çıkar. Ancak, üzerinde ‘özürlü’ gibi malın ayıbını gösteren uyarı yazısı bulunan ve ayıplı olduğu bilinerek satın alınan mallar için bu durum geçerli olmaz.
Kanuni hakkı ihlal edilen tüketici hakkını satın almış olduğu mal veya hizmetin değerine göre tüketici hakem heyeti veya tüketici mahkemesinde arayabilir.
Türkiye’nin de taraf olduğu Birleşmiş Milletler Evrensel Tüketici Hakları Bildirgesine göre 9 tane temel ve evrensel tüketici hakkı mevcuttur.
Ürün etiketi
Garanti belgesi
Taksitli Satışlarda Tüketicilerin Hakları Nelerdir?
Kapıdan Pazarlamalarda Tüketicilerin Hakları Nelerdir?
- Ek MTV AYM Gündeminde : Anayasa Mahkemesi 28 Eylül Perşembe Günü Ek MTV Düzenlemesini Esastan Görüşecek.
- 23 EYLÜL 2023 TARİHLİ 52. BARO BAŞKANLARI TOPLANTISI SONUÇ BİLDİRGESi ; 27 Eylül Çarşamba günü, meslektaşımızın katlediği Bodrum’da Baro Başkanları ve meslektaşlarımızla yürüyüş yapılarak, ortak basın açıklaması gerçekleştirilecektir.
- Cevap Dilekçesi Sunulmamasının Sonuçları
- Yalçınkaya kararı sonrası kimler hangi başvuruları yapabilir?
- İşyeri ihtiyacı nedeniyle taşınmazın tahliyesi – Sözleşmede Özel Şartın Bulunması ; Yeni malik sözleşme bitiminden itibaren 1 ay içinde dava hakkını kullanmak istiyorsa, sözleşme özel şartlarında belirtilen ihtar şartını yerine getirmek zorundadır.