İhtarname Nedir?


  • İhtarname; resmi ihtar yazısı veya protesto anlamına gelmektedir. Ihtarname yasal olarak zorunlu olan hukuki işlemlerde karşı tarafı temerrüde düşüren, faizin başlangıç tarihini belirleyen karşı tarafa ulaştırılması gereken bir hukuki işlemdir.İhtarname karşı karşı tarafa birçok farklı yolla gönderilebilir. En çok kullanılan yol noter kanalı ile gönderilmesidir. Ancak iadeli taahhütlü, yazılı, sözlü ve faks ile gönderilmesi de mümkündür.

Kiracıya Gönderilecek İhtarnamede Verilecek Süre

  • Kiracıya gönderilecek ihtarnamede; Kiracıya verilecek süre konut ve çatılı işyeri kiralarında en az otuz gün, ürün kiralarında en altmış gün, diger kira ilişkilerinde ise en az on gündür. (Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2017/17027 K.)

Noterden Gelen İhtarnameye Cevap Vermem Gerekir mi?

  • İhtarnamede belirtilen hususların doğru olmadığını düşünüyorsanız İhtarnameye cevap verebilir ve itiraz nedenlerinizi belirtebilirsiniz. İhtarnamede iddiabedilen hususlarü kabul etmediğinizi ve reddettiğinizi belirtmelisiniz.

Noterden Gelen İhtarnameye Cevap Vermezsem Aleyhime Olur mu?

  • Genel anlamda noterden gelen İhtarnameye cevap vermemeniz aleyhinize bir durum oluşturmaz. İhtarnameye cevap vermemeniz iddiaları kabul ettiginiz anlamına gelmez.

İhtarnameye ne kadar süre içinde cevap vermem gerekir?

  • İhtarname ike ilgili herhangi bir cevap süresi düzenlenmiş değildir. Ancak ihtarnamede belirtilen süre içinde cevap verilmesi daha doğru olacaktır. Ayrıca tarafınıza gönderilen ihtarnamenin niteliği de önemlidir.
  • Mesela kiracıya ev sahibi tarafından kiralananın tahliyesine yönelik gönderilen ihtarnamede cevap süresi 7 gündür.
  • Ancak ihtarnamedeki beyanların doğru ve haklı olduğunu düşünüyorsanız tarafınızdan talep edilen edimleri yerine getirmeniz daha doğru ve menfaatinize uygun olacaktır.
Editör http://sanalhukuk.org

Güncel ve Güvenilir Hukuki Bilgi

Daha Fazla

+ There are no comments

Add yours