Trafik Para Cezası İtiraz Dilekçesi Örneği-(KTK. Madde 51/2-b)

…….. NÖBETÇİ SULH CEZA HAKİMLİĞİNE

 

Trafik Cezasına

İtiraz Eden       : ………….. – T.C. Kimlik No: ………

                           Adr: …………………

 

 

Konu               : …………….– …………. Büro Amirliği tarafından düzenlen 24.08.2021 tarihli Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağına karşı itirazlarımın sunulmasından ibarettir.

 

Açıklamalar      :

24.08.2021 tarih ve …………..barkod nolu tutanakta geçen trafik cezası açıkça kanuna aykırıdır. Bu yüzden bu karara itiraz etme mecburiyetim doğmuştur. Şöyle ki;

1-) Adına kayıtlı ………….. plaka sayılı aracın, Karayolları Trafik Kanunu’nun 51/2-b maddesi hükmüne istinaden ‘’Hız ölçen teknik cihaz veya çeşitli teknik usullerle yapılan tespit sonucu Yönetmelikte belirlenen hız sınırlarını; b) Yüzdeotuzdan yüzde elliye (elli dâhil) kadar aşan sürücülere 488 Türk lirası idari para cezası verilir.’’ nedeniyle müvekkilin gıyabında kesilen ekte sunulu 24.08.2021 tarihli toplam …….0-TL bedelli trafik idari para cezası tutanağı düzenlenmiştir.

2-) İş bu tutanak  gıyabımda düzenlenmiş olup, haksız ve hukuki mesnetten yoksundur. Bu hususta 5326 sayılı kanunun 25.maddesi,

“İdari yaptırım kararına ilişkin tutanakta;

a) Hakkında idari yaptırım kararı verilen kişinin kimlik ve adresi,

b) İdari yaptırım kararı verilmesini gerektiren kabahat fiili,

c) Bu fiilin işlendiğini ispata yarayacak bütün deliller,

d) Karar tarihi ve kararı veren kamu görevlilerinin kimliği açık bir şekilde yazılır. Tutanakta ayrıca kabahati oluşturan fiil, işlendiği yer ve zaman gösterilerek açıklanır.” hükmüne amirdir.

          Söz konusu ceza tutanağında imzam bulunmamakta olup, iş bu eylemin gıyabımda yapılması idari işlemin açıklığı ve kanunilik ilkelerine aykırıdır. Ceza tutanağı, cezaların şahsiliği açısından değerlendirildiğinde hukuka aykırılık teşkil etmektedir. İlgili ceza tutanağından anlaşılacağı üzere tutanak üzerinde tarafıma ait bir imza veya imzadan imtina ettiğime dair bir şerh bulunmamaktadır.

          3-) Tarafıma ait …………. plakalı araç ile 24.08.2021 tarihinde gebe olan gelinim ………….. in ağrı ve yoğun kanama şikayetinden dolayı doğum yapacağını düşündüğümüz ve bir an önce hastaneye yetiştirmek için hız sınırını bir miktar aştım. İtiraz konusu idari para cezası ……….. Fakültesi. İst. Çıkış-2 ………. Cad. ………… Kavşağında saat 20:39’da kesilmiştir. Gelinimin ………….. Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları Servisine başvuru  ve yatış tarihi 24.08.2021 ve saatleri de 20:53 ve 20:54’dür. Gelinim ………….. e ait hastaneye yatış tarihi ve saatini gösteren epikriz raporu ekte sunulmuştur. Karayolları Trafik Kanunu 71/1-a maddesi ‘’Geçiş üstünlüğüne sahip araçlar öncelik sırasıyla şunlardır: a) Cankurtaran araçları, yaralı veya acil hasta taşıyan araçlar’’ ve devamı 71/4 maddesi “Bu araçlar, bu Kanun ve yönetmelikte yazılı trafik kısıtlama ve yasaklarına bağlı değildir’gereğince tarafım adına verilmiş olan idari para cezası haksız ve hukuka aykırıdır. Yukarıda belirttiğim üzere gelinimin gebe olması ve doğumun gerçekleşebileceği endişesiyle gelinimi hastaneye yetiştirebilmek için hız sınırını bilmeden aştım. İlgili kanun maddesi gereğince de araçta hasta mevcut olduğu için kullanmış olduğum araç Kanun ve yönetmelikte yazılı trafik kısıtlama ve yasaklarına bağlı değildir. Bu kapsamda itiraz konusu idari para cezasının kaldırılması gerekmektedir.

          4-) Sonuç olarak, bahsi geçen ceza Elektronik Denetleme Sistemi üzerinden,  araçta hasta taşındığı bilinmeden haksız yere ve hukuka aykırı olarak kesilmiş olması nedeniyle iş bu ceza ve tutanağın iptali için Sayın Mahkemenize başvurma zarureti hasıl olmuştur.

          24.08.2021 tarih ve ……………… barkod numaralı Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağı ekte sunulmuştur.

 

Hukuki Nedenler : 2918 numaralı KTK ve ilgili yasal mevzuat.

 

Sonuç ve İstem   : Yukarıda arz ve izah olunan nedenler ile Sayın Mahkemenizce re’sen tespit edilecek hususlar doğrultusunda;

  • Beyan ve itirazlarımızın dosyaya kabulü ile,
  • Yasalara aykırı olarak düzenlenen 24.08.2021 tarihli ve …………..barkod  numaralı Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağının ve para cezasının iptaline karar verilmesini saygılarımla arz ve talep ederim.06.11.2021

     

     İtiraz Eden

                                                                                         ……….

                                                                                               

EKLER:

1-) 24.08.2021 tarih ……… barkod numaralı Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağı (EK-1),

2-) ………. e ait ……….. Tıp Fakültesi Hastanesine yatış tarihi ve saatini gösteren epikriz raporu (EK-2)

 

Editör http://sanalhukuk.org

Güncel ve Güvenilir Hukuki Bilgi

Daha Fazla

+ There are no comments

Add yours