Anne-babasına bakan evlada bir taşınmazın satış yoluyla devri muvazaalı işlem değildir.

Tapu İptal ve Tescil Davası

Anne-babasına bakan evlada bir taşınmazın satış yoluyla devri muvazaalı işlem değildir.

ÖZET :

  • Olayların bu gelişimi; kanser tedavisi gören, beş yıl boyunca cezaevinde kalan ve ölmeden önceki son dört yılını felçli olarak geçiren murisin diğer mirasçılarından mal kaçırmak amacıyla değil de davalı oğlunun gerek kendisi gerekse eşine o güne kadar sağladığı bakım ve desteğin yarattığı minnet duygusu ve yine ileride de bakacağı düşüncesiyle temlikte bulunduğunu göstermektedir. Nitekim, temlik tarihinden sonra da muris ve eşine davalının baktığı dosya kapsamı ile sabittir.
  • Diğer taraftan, cevap dilekçesi bir bütün olarak değerlendirildiğinde bakım savunmasında bulunan davalının, son dört yılını felçli olarak geçiren babasına sağladığı bakımın normal bir bakım olarak kabul edilemeyeceği, özel bir bakım ve destek sağladığı, böyle olunca eldeki davada davalının bu hizmetinin semen olarak değerlendirilmesi hukuka uygun düşeceğinden, yapılan temlikin ivazlı olduğunun da kabulü gerekmektedir.
  • Nitekim, Hukuk Genel Kurulunun 28.04.2009 tarihli ve 2009/1-130 E., 2009/150 K.; 16.06.2010 tarihli ve 2010/1-295 E., 2010/333 K. ile 23.05.2019 tarihli ve 2017/1-1263 E., 2019/603 K. sayılı kararlarında da özel bakım ve hizmetin semen olarak değerlendirilmesi gerektiği hususu benimsenmiştir.

İLGİLİ;

➡️ Mirasbırakanın muvazaalı işlemi yaparken gerçek irade ve amacı mirasçılarından mal kaçırmak olmalıdır.

➡️ Tapu Müdürlüğüne karşı açılan Tapu İptal ve Tescil Davasında; kayıt maliki aleyhine açılmış bir tapu iptal ve tescil davası bulunmadığından davanın reddine karar verilmesi gerekir.

➡️ Tapu Kaydının İptali Talebinde Bulunulup Tescil Talebinde Bulunulmaması Halinde; usuli dairesinde  bir tescil davası açılmadıkça ıslah suretiyle davanın iptal ve tescil davası olarak sürdürülmesi olanağı yoktur.

➡️ Vekalet Görevinin Kötüye Kullanılması Nedenine Dayalı Tapu İptal ve Tescil Davası – İptal Talebinde Bulunulup Tescil Talebinde Bulunulmaması – Islah

➡️ Tapu bedelinin imzadan sonra ödeneceğinin sözlü taahhüdü-Kalan tutarın ödenmemesi-Tapu İptal ve Tescil Davasının kabulünün gerektiği…

➡️ Müteahhidin aynı daireyi birden fazla kişiye satması durumunda tapu iptal tescil davasını kim açabilir?

➡️ Vekalet Görevinin Kötüye Kullanılması- Tapu İptal ve Tescil Davası

Editör http://sanalhukuk.org

Güncel ve Güvenilir Hukuki Bilgi

Daha Fazla

+ There are no comments

Add yours