Asya Anayasa Mahkemeleri ve Muadili Kurumlar Birliği (AAMB) bünyesinde Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesince “Adil Yargılanma Hakkının Bir Güvencesi Olarak Yargı Bağımsızlığı” Temalı 11. Uluslararası Yaz Okulu programının bu yıl on birincisi düzenlendi.
Programın kapanış konuşmasını Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan yaptı. Konuşma metninden satır başları şöyle:
“Yargı bağımsızlığı sadece adil yargılanma hakkının değil tüm temel hak ve özgürlüklerin başlıca ve en etkin güvencesidir.”
“Bağımsız ve tarafsız bir yargı olmadan bırakın hukuk devletini aslında devlet bile olmaz.”
“Yargı bağımsızlığı sadece hukuk devletinin değil, kuvvetler ayrılığı ilkesinin de zorunlu bir sonucudur.”
“Yargının diğer devlet erklerinin kontrolü altında olması hak ve özgürlüklerin sonu olur.”
“Yargı bağımsızlığı, yargı tarafsızlığını temine yönelik olarak, hâkimlerin hiçbir etki altında kalmadan vicdani kanaatlerine göre karar vermesini ifade eder.”
“Anayasa Mahkememizin ifadesiyle, bağımsızlık “hâkimin çekinmeden ve endişe duymadan, hukukun öngördüğü gereklerden başka herhangi bir dış etki altında kalmadan” serbestçe karar verebilmesi anlamına gelir.”
“Hâkimin tarafsız olduğu konusunda taraflarda bir kanaatin oluşması çok önemlidir.”
“Yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı konusunda algı da çok önemlidir. Mahkemelerin ve hâkimlerin bağımsız ve tarafsız olmaları yetmez, öyle olduklarının da bilinmesi gerekir. Bu nedenle hukuk devleti yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı görünümüne zarar verecek davranışlardan kaçınmayı gerektirmektedir.”
“Yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığının tam olarak hayata geçirilmesi her şeyden önce yargı mensuplarının kirlenmemiş ve prangasız bir vicdana sahip olmalarını gerektirmektedir.”
“Bu kuşkusuz kolay değildir, zira hiçbirimiz steril bir dünyada yaşamıyoruz.”
İlgili