Yargılamanın yenilenmesi için yeni olaylar, yeni delillerin bulunması ve bunların tek başına veya diğer delillerle birlikte sanığın beraati ya da daha az cezayla mahkumiyetini sonuçlayacak nitelikte olmalıdır.

  • ÖZET;➡️
  • CMK’nın 311/1-e. maddesi uyarınca kesinleşen bir hükümle sonuçlanan davanın yargılamanın yenilenmesi yoluyla hükümlü lehine yeniden görülebilmesi için ortaya konulan yeni olaylar veya yeni delillerin, tek başına ya da diğer delillerle birlikte göz önüne alındığında sanığın beraati veya daha hafif cezayı içeren kanun hükmü ile mahkumiyetine karar verilmesini gerektirecek nitelikte olması gerekmektedir.
  • Hükümlü müdafinin yargılamanın yenilenmesi talebinin ileri sürdüğü yeni delilin, … 1. Asliye Hukuk Mahkemesinde görülen tazminat davasının yargılaması sırasında alınan bilirkişi raporunda, sanığın, asıl işverenin ve hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilen sanık …’nin meydana gelen … kazası nedeni ile her birinin %30 kusurlu olduğu, ölenin ise %10 kusurlu olduğu görüşü bildirilmesi nedeni ile yeniden sanığın kusur durumunun tespit edilmesi talebine yönelik olduğu, hükümlünün mahkumiyetine esas alınan bilirkişi heyet raporunda, taşeron firma … İzolasyon sahibi ve yetkilisi olan sanık …’un inşaatta yapılan çalışmalar sırasında yeterli denetim ve gözetim yapılmaması, yapı işlerini fenni yeterliliği bulunan kişilerin denetim ve gözetimi altında yürütmemesi, inşaatta düşmeyi önleyecek tedbirleri aldırmaması, inşaatın düşme tehlikesi olan bölümlerine uygun korkuluk yaptırmaması, işçiye kişisel koruyucu donanım malzemesi olarak emniyet kemeri ve baret verip kullandırmaması gibi kusurları nedeniyle maktulun ölümünde asli kusurlu olduğu yönünde olduğu;
  • ➡️ yargılamanın yenilenmesi süreci içerisinde alınan 23.08.2016 tarihli … Teknik Üniversitesi öğretim üyelerinden oluşan 6 kişilik bilirkişi heyet raporunda da sanığın asli kusurlu olduğunun tespit edilmesi karşısında, … 1. Asliye Ceza Mahkemesinin 29.11.2012 tarihli ve 2012/68 esas 2012/657 sayılı sanık hakkında hükmettiği 3 yıl 4 ay hapis cezasının infazının kaldığı yerden devamı ile kararının onaylanması kararı yerinde olduğu…

Karar İçeriği

Yargıtay 12. Ceza Dairesi         

2021/3009 E.  ,  2021/8193 K.


“İçtihat Metni”

Mahkemesi :Asliye Ceza Mahkemesi



Taksirle öldürme suçundan hükümlü sanığın TCK’nın 85/1, 62/1. maddeleri uyarınca cezalandırılmasına dair … Asliye Mahkemesinin 29.11.2012 tarihli ve 2012/68 esas 2012/657 sayılı kararının Dairemizin 10.07.2014 tarihli ve 2013/23381 esas 2014/16956 karar sayılı ilamıyla onanarak kesinleşmesini müteakip, hükümlü müdafii tarafından yapılan yargılamanın yenilenmesi talebinin mahkemece kabul edilerek, duruşmanın açılmasına karar verildiği, CMK’nın 323/1. maddesi uyarınca yeniden yapılacak yargılama sonucunda verilen ek karar ile … 1. Asliye Ceza Mahkemesinin 29.11.2012 tarihli ve 2012/68 esas 2012/657 sayılı kararının onaylanmasına ilişkin dosya incelendi:
CMK’nın 311/1-e. maddesi uyarınca kesinleşen bir hükümle sonuçlanan davanın yargılamanın yenilenmesi yoluyla hükümlü lehine yeniden görülebilmesi için ortaya konulan yeni olaylar veya yeni delillerin, tek başına ya da diğer delillerle birlikte göz önüne alındığında sanığın beraati veya daha hafif cezayı içeren kanun hükmü ile mahkumiyetine karar verilmesini gerektirecek nitelikte olması gerekmektedir. Hükümlü müdafinin yargılamanın yenilenmesi talebinin ileri sürdüğü yeni delilin, … 1. Asliye Hukuk Mahkemesinde görülen tazminat davasının yargılaması sırasında alınan bilirkişi raporunda, sanığın, asıl işverenin ve hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilen sanık …’nin meydana gelen … kazası nedeni ile her birinin %30 kusurlu olduğu, ölenin ise %10 kusurlu olduğu görüşü bildirilmesi nedeni ile yeniden sanığın kusur durumunun tespit edilmesi talebine yönelik olduğu, hükümlünün mahkumiyetine esas alınan bilirkişi heyet raporunda, taşeron firma … İzolasyon sahibi ve yetkilisi olan sanık …’un inşaatta yapılan çalışmalar sırasında yeterli denetim ve gözetim yapılmaması, yapı işlerini fenni yeterliliği bulunan kişilerin denetim ve gözetimi altında yürütmemesi, inşaatta düşmeyi önleyecek tedbirleri aldırmaması, inşaatın düşme tehlikesi olan bölümlerine uygun korkuluk yaptırmaması, işçiye kişisel koruyucu donanım malzemesi olarak emniyet kemeri ve baret verip kullandırmaması gibi kusurları nedeniyle maktulun ölümünde asli kusurlu olduğu yönünde olduğu; yargılamanın yenilenmesi süreci içerisinde alınan 23.08.2016 tarihli … Teknik Üniversitesi öğretim üyelerinden oluşan 6 kişilik bilirkişi heyet raporunda da sanığın asli kusurlu olduğunun tespit edilmesi karşısında, … 1. Asliye Ceza Mahkemesinin 29.11.2012 tarihli ve 2012/68 esas 2012/657 sayılı sanık hakkında hükmettiği 3 yıl 4 ay hapis cezasının infazının kaldığı yerden devamı ile kararının onaylanması kararı yerinde olduğundan; CMK’nın 323/1. maddesi uyarınca yargılamanın yenilenmesi talebinin kabul eden mahkemece duruşma açılarak yeniden yapılan yargılama sonucunda verilen ek karar itiraza tabi olmadığından, Yargıtay Cumhuriyet savcılığının tebliğnamedeki görüşüne iştirak edilmemiştir.
Yapılan yargılamaya, toplanıp karar yerinde gösterilen delillere, mahkemenin kovuşturma sonuçlarına uygun olarak oluşan kanaat ve takdirine, incelenen dosya kapsamına göre, hükümlü müdafinin sorumluluğun yapı müteahhidine ait olduğuna. Bilirkişi raporlarının delil niteliğinde olmadığına, CMK’nın 311/1-e koşullarının oluştuğuna ilişkin temyiz itirazlarının reddiyle, hükmün isteme aykırı olarak ONANMASINA, 23.11.2021 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.

Editör http://sanalhukuk.org

Güncel ve Güvenilir Hukuki Bilgi

Daha Fazla

+ There are no comments

Add yours