Sözleşmede aylık kiranın her ay peşin ödeneceği kararlaştırılmışsa Yargıtay içtihatlarına göre kira bedeli en geç her ayın 3. günü akşamına kadar ödenmelidir.

KİRACININ TEMERRÜDÜÖDEME ZAMANI

Sözleşmede aylık kiranın her ay işlemeden peşin ödeneceği kararlaştırılmışsa aylık peşin ödeme şartı Yargıtay’ın içtihatlarına göre en geç her ayın 3. günü akşamına kadar ödenmelidir.

  • ÖZET;
  • Sözleşmede aylık kiraların her ay işlemeden peşin ödeneceği kararlaştırılmış olmasına göre aylık peşin ödeme şartı Yargıtay’ın yerleşmiş içtihatlarına göre en geç her ayın üçüncü günü akşamına kadar ödeneceği anlamını taşımaktadır.
  • Taraflar arasındaki uyuşmazlık konusu olmayan sözleşmelerin 13 ve 14. maddelerine göre Eylül ayı kirasının zamanında ödenmemiş olması nedeniyle dönem sonuna kadar olan kiraların tamamı muaccel hale gelmiştir. Davacı kiralayan tarafından 12.09.2006 tarihinde başlatılan icra takibi ile dönem sonuna kadarki kiraların istenmesinde bir usulsüzlük bulunmamaktadır.

  

İLGİLİ;

➡️ İhtiyaç Nedeniyle Tahliye İhtarname Örneği

➡️ Kiracının Tahliyesi Dava Dilekçe Örneği-Kira Borcunun Ödenmemesi Sebebiyle

➡️ Tahliye Taahhüdüne Dayalı Tahliye İcra Emrine İtiraz Dilekçe Örneği

➡️ Tahliye Taahhüdüne Dayalı Tahliye Davası Cevap Dilekçesi Örneği

➡️ Tahliye taahhüdünde, tahliye tarihi açık bir şekilde belirtilmemişse tahliye taahhüdünün varlığından bahsedilemez.

➡️ Kiracının Tahliyesi Nasıl Yapılır?

➡️ Kiralayan kira sözleşmesinde belirlenen kira artış oranından daha fazla zam yapabilir mi?

➡️ İHTİYAÇ NEDENİYLE TAHLİYE DAVASI YARGITAY KARARLARI

➡️ Tahliye taahhüdüne dayalı icra takiplerinde, dayanak tahliye taahhüdünün adi yazılı olması halinde imzaya ve tarihe açıkça itiraz edilmesi gerekir.

➡️ Davacı, oğlunun konut ihtiyacı nedeniyle tahliye davası açmıştır. Davacının ve ihtiyaçlının eşinin, kirada bulunan, konut niteliğinde taşınmazları bulunması dava konusu taşınmazın ihtiyaç nedeniyle  tahliyesinin istenilmesine engel değildir.

➡️ Türk Borçlar Kanun’unun 347. maddesinde ise “Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimdebulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez…..” düzenlemesi bulunmaktadır.

➡️ Kira Bedelinin Tespiti Davası; İlamın infaz edilecek kısmı, hüküm bölümü olup bu kısmın aynen infazı zorunludur. İlama aykırılık şikayeti kamu düzenine ilişkin olup süresiz şikayete tabidir.

Yargıtay 6. Hukuk Dairesi

2007/1868 E., 2007/3965 K.

  • KİRACININ TEMERRÜDÜ
  • ÖDEME ZAMANI

2004 S. İCRA VE İFLAS KANUNU [ Madde 269 ]

“İçtihat Metni”

İcra mahkemesince verilmiş bulunan karar, davacılar tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla, dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.

Davacı kiralayan tarafından davalı kiracı hakkında başlatılan icra takibine vaki itiraz üzerine, davacı kiralayan, İcra Mahkemesine başvurarak itirazın kaldırılması ve tahliye isteminde bulunmuştur. Mahkemece istemin reddine karar verilmesi üzerine, karar davacı kiralayan tarafından temyiz edilmiştir.

Davaya dayanak yapılan ve hükme esas alınan 01.07.1993 başlangıç tarihli l yıl süreli yazılı kira sözleşmeleri konusunda, taraflar arasında uyuşmazlık bulunmamaktadır. Sözleşmede aylık kira 11 milyon TL olup, her ay işlemeden peşin ödeneceği kararlaştırılmış, hususi şartlar bölümünün 13 ve 14. maddesinde ise, bir aylık kiranın süresinde ödenmemesi halinde, diğer ayların kirasının muaccel olacağı hüküm altına alınmıştır. Bu şart geçerli olup, tarafları bağlar. Davacı kiralayanlar tarafından, yazılı sözleşmeye dayanarak 12.09.2006 tarihinde başlatılan icra takibinde 2006 yılı Eylül ayı kirasının zamanında ödenmemesi nedeniyle muacceliyet şartı gereğince 2006/Eylül ayı ile 2007/Haziran ayı arası 10 aylık toplam 34.320,00 YTL kira borcunun istenmesinde bir usulsüzlük bulunmamaktadır. Davalı kiracı ise, yasal süresindeki itirazında ve savunmasında 2006 yılı Eylül ayı kirasının 14.09.2006 tarihinde PTT yoluyla gönderilmesine rağmen alınmadığını, daha sonra tevdi mahalli tayin edilerek ödemelerin tevdi mahalline yapıldığını beyan etmiştir. Dosyaya sunulan ödeme belgelerinden Eylül ayı kirasının 14.09.2006 tarihinde konutta teslimli posta ile gönderilmesine rağmen alıcı tarafından kabul edilmediği, daha sonra 03.11.2006 tarihinde tevdi mahalli kararı alınarak Eylül ve Ekim ayları kiralarının 23.11.2006 tarihinde davacıların banka hesabına yatırılmış olduğu anlaşılmıştır. Mahkemece her ne kadar sözleşmedeki muacceliyet koşulunun o geçerli olmadığı, takip tarihinde sadece Eylül ayı kirasının istenebilecek olup onun da ödenmiş olduğundan bahisle temerrüdün oluşmayacağı nedeniyle istemin reddine karar verilmiş ise de, sözleşmede aylık kiraların her ay işlemeden peşin ödeneceği kararlaştırılmış olmasına göre aylık peşin ödeme şartı Yargıtay’ın yerleşmiş içtihatlarına göre en geç her ayın üçüncü günü akşamına kadar ödeneceği anlamını taşımaktadır. Taraflar arasındaki uyuşmazlık konusu olmayan sözleşmelerin 13 ve 14. maddelerine göre Eylül ayı kirasının zamanında ödenmemiş olması nedeniyle dönem sonuna kadar olan kiraların tamamı muaccel hale gelmiştir. Davacı kiralayan tarafından 12.09.2006 tarihinde başlatılan icra takibi ile dönem sonuna kadarki kiraların istenmesinde bir usulsüzlük bulunmamaktadır. Davalı kiracının sözleşmedeki muacceliyet koşulu gereğince temerrütten kurtulabilmek için ödeme süresi içerisinde dönem sonuna kadar olan tüm kira borcunu ödemiş olması gerekir. Mahkemece davalı tarafından yapılan ödeme miktarları mahsup edilerek bakiye kısım üzerinden takibin devamına ve kiralananın tahliyesine karar verilmesi gerekirken yazılı gerekçe ile istemin reddine karar verilmesi doğru değildir.

Karar bu nedenle bozulmalıdır.

Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerle davacıların temyiz itirazlarının kabulü ile kararın (BOZULMASINA) ve istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine 05.04.2007 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

Editör http://sanalhukuk.org

Güncel ve Güvenilir Hukuki Bilgi

Daha Fazla

+ There are no comments

Add yours